Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 5 sierpnia 2018

Wegańskie kotlety rybne z tofu i glonów wakame.



Na pytanie co można zrobić z Tofu. Odpowiadam, że prawie wszystko. Tofu ma obojętny smak, ale ma tę właściwość że przyjmuje smak z innych produktów, czy marynat. Jak to wykorzystamy ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Dziś kotlety rybne z tofu i glonów wakame.







Potrzebne produkty:
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame
  • kostka tofu naturalnego
  • 1 cebula szalotka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyzki otrąb owsianych
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka lubczyku
  • olej do smażenia
Glony wakame zamoczyć w gorącej wodzie i pozostawić do napęcznienia. Do malaksera lub rozdrabniacza dodać pokruszone tofu, odciśnięte glony, posiekana cebulkę, siemię lniane, sól i pieprz. Zmiksować wszystko razem na masę (ale nie na papkę). Formować kotlety w zwilżonych dłoniach i obtaczać w otrębach zmieszanych z majerankiem i lubczykiem. Smażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Z podanej ilości wychodzi ok 6 kotlecików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu