Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

sobota, 11 sierpnia 2018

Grillowana cukinia z pomidorkami koktajlowymi i sosem warzywnym.




Sąsiadka z działki podarowała mi wielką cukinie. Z moich upraw nazbierałam pomidorki, liście buraka, selera i pietruszki, oregano, trochę kopru włoskiego, a ze sklepu miałam paprykę, cebule i czosnek. Taki zestaw warzywny posłużył do wykonania dania.
  • Cukinie pokroiłam w plastry o grubości ok 2 cm i nasoliłam by pościła sok. Po ok 15 minutach osuszyłam ręcznikiem papierowym i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pomidorki umyłam, osaczyłam na sitku. Dodałam 2 łyżki oliwy, paprykę wędzona, pieprz cayenne, sól, czosnek mielony, garść posiekanych listków oregano. Wszystko wymieszałam i wyłożyłam na plastry cukinii.
  • Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam ok 30 minut w temp. 180 stopni.
  • Na patelni podsmażyłam 2 posiekane cebule, 3 ząbki czosnku, lekko posoliłam. Następnie dodałam posiekane łodygi kopru włoskiego, kilka liści buraka oraz 2 małe papryki ( zielona i białą).
  • Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy. Dusiłam pod przykryciem podlewając niewielką ilością wody aż warzywa zmiękły.
  • Zmiksowałam całość dodając łyżeczkę miso i przetarłam przez sito.
  • Sos doprawiłam majerankiem, solą i posypałam posiekana pietruszką.
Składniki na cukinie :
  • Cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • olej
  • świeże oregano
  • papryka wędzona, czosnek suszony mielony, sól , pieprz cayenne
Składniki na sos:
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanych liści buraka
  • garść posiekanego kopru włoskiego
  • pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • łyżeczka pasty miso
  • garść posiekanej zielonej pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu