Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 8 lipca 2018

Zielona sałatka z fasolki szparagowej.

Fasolka szparagowa jest smaczna, zdrowa, niskokaloryczna. Zawiera błonnik, białko i kwas foliowy. Teraz jest sezon to można  ją jeść świeżą, ale to warzywo bardzo dobrze się mrozi, dlatego dostępne jest cały rok. Ja miałam moją własną wyhodowaną na działce ( pełnia smaku). Fasolkę najczęściej podawano z masłem i bułka tartą. Ja chciałam jednak zachować atuty mojej fasolki czyli jej nisko kaloryczność. Ugotowałam fasolkę al' dente dodałam posiekaną pietruszkę , posiekane liście buraka, kilka liści roszponki, oregano, tymianku (lub innych ziół), kilka kaparów. Sos : po łyżce syropu klonowego, sosu worcester i oliwy, sól , pieprz czarny i cayenne. Wymieszałam i gotowe. Można podać jako dodatek do dania głównego, jako przystawkę lub sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu