Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 29 lipca 2018

Tarta z cukinii i kopru włoskiego z kaszą gryczaną niepaloną.

Cukiniowe love ciąg dalszy. No bo przecież jak można za parę groszy kupić takie piękne i pachnące cukinie a na działce dodatkowo mieć koper włoski wyrośnięty ponad miarę to trzeba coś wymyślić. No to wymyśliłam tartę czy jak kto woli zapiekankę z cukinii i kopru włoskiego.









Potrzebujemy :

  • 2 cukinie ( średnie)
  • 1 cebula czerwona
  • 1mała bulwa kopru włoskiego
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • łyżeczka czosnku mielonego
  • łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy ( u mnie truflowa)

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i pozostawić by puściła sok.Koper włoski, pietruszkę i cebulę drobno posiekać. Odlać wodę z cukinii, dodać posiekane warzywa i pozostałe składniki oraz przyprawy. Wszystko wymieszać tak by powstała masa , wyłożyć na formę do pieczenia tarty ( szklaną lub ceramiczną) albo naczynie do zapiekania. Formę dobrze posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia żeby nie przywarło ciasto.  Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni 45-50 minut. Pod koniec pieczenia odkryć by powstała skórka i odparował nadmiar płynu z warzyw. Podawać z np. salsą pomidorowa lub dowolnym sosem na zimno lub na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu