Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

środa, 25 lipca 2018

Cukinia faszerowana pieczarkami, fenkułem i kaszą kuskus z szybkim pomidorowym sosem.



Sezon cukiniowy w pełni a w sklepach można kupić cukinie zieloną, żółtą i taką okrągłym oraz jej kuzynów czyli patisony, kabaczki oraz dynie. Wykorzystałam cukinie okrągłą do stworzenia faszerowanych bombek. W przepisie użyłam kaszy kuskus ale oczywiście w wersji bezglutenowej można użyć np. jaglanej lub ryżu, kaszę lub ryż należy wcześniej ugotować kuskus dodajemy na surowo.





Potrzebujemy :
  • 3 okrągłe cukinie.
Do farszu:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 pieczarek
  • filiżankę posiekanego kopru włoskiego
  • łyżke oliwy
  • miąższ z 3 wydrążonych cukini
  • 6 łyżek surowej kaszy kuskus ( lub kaszy jaglanej albo ryżu wcześniej ugotowanego)
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, suszone zioła (np. bazylia, oregano , lubczyk)
Cukinie umyć, ściąć górną część ok 1,5 cm od strony ogonka. Przy pomocy łyżki do wycinania kulek wydrążyć miąższ tak by zostało ok 1,5 cm krawędzi ze skórką. Na patelni rozgrzać olej, smażyć po kolei dodając posiekaną cebulę , czosnek następnie pieczarki , koper włoski i miąższ z cukinii oraz przyprawy. Odparować nadmiar płynu z warzyw i zmiksować ale nie zbyt dokładnie. Dodać kaszę kuskus i pozostawić by napęczniała wchłaniając płyn. Jeśli dodajemy jaglana lub ryż to należy dłużnej odparować. Wypełniamy cukinie farszem, przykrywamy denkiem z ogonkiem , pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni ok 35-40 minut. Można skropić olejem. Czas pieczenia zależy od naszych upodobań, czy chcemy miękką cukinie czy al'dente.

Szybki sos pomidorowy:
  • Puszka krojonych pomidorów ( ja użyłam Dawtona z czosnkiem)
  • łyżka sosu Worcester
  • łyżka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżka oliwy truflowej
  • sól , pieprz, suszona lub świeża bazylia
  • posiekana natka pietruszki ( 2 łyżki )
Pomidory przekładamy do rondelka i gotujemy ok 5 minut. Dodajemy pozostałe składniki oprócz pietruszki. Miksujemy, gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy pietruszkę i jeśli mamy to świeżą bazylię.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu