Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

piątek, 22 czerwca 2018

Zupa krem z młodymi ziemniaczkami i smażonym tofu.




Takie mam szczęście, że dysponuję własnym kawałkiem ogródka, na którym rosną sobie warzywa. Nie są może tak imponujące jak w sklepie ale za to pełne słońca i smaku a pozbawione chemii i konserwantów. Dzisiejsza zupka powstała częściowo z wykorzystaniem takich właśnie warzyw. Z mojego ogródka był koper włoski, dymka, zioła i liście szczawiu( szpinak i botwinkę też mam) Nie trzeba się ścisłe trzymać przepisu i można wykorzystać inne warzywa. Ideą tej zupy jest pomysł na dodanie kostki ziemniaków już po zmiksowaniu oraz kostki tofu jako dodatku białkowego. Zupa jest naprawdę pożywna i sycącą.  


Zupa krem z młodymi ziemniaczkami i smażonym tofu.
Składniki na zupę:
  • koper włoski
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 3 duże marchewki
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 kg młodych ziemniaczków
  • kilka liści szczawiu lub szpinaku może być też botwinka
  • ziele angielskie, liść laurowy, liść limonki, sól i pieprz
  • świeże zioła
Marchew obrać, pokroić w grubszą kostkę. Koper i seler umyć i usunąć zwłókniałe części z liści , pokroić. Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy ( liść laurowy, limonki i ziele angielskie) oraz pokrojone warzywa ( marchew, koper, czosnek i seler) Smażymy przez ok 10 minut mieszając. Podlewamy ok 1,5-2 l gorącej wody, przykrywamy, gotujemy aż marchew będzie miękka. Usuwamy przyprawy, dodajemy posiekane liście szczawiu ( lub inne) miksujemy na gładki krem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę 1x1 gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody ( tak by były zakryte). Ugotowane ziemniaczki dodajemy do zmiksowanej zupy razem z wodą w której się gotowały. Pęczek dymki siekamy drobno i dodajemy do zupy( już nie gotujemy). Doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy ze smażoną kostka tofu, która dodajemy już na talerzu oraz posypujemy świeżymi ziołami( lubczyk, bazylia, pietruszka lub inne)
Smażona kostka tofu:
  • Tofu naturalne
  • łyżka maki jaglanej lub innej bezglutenowej
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżeczka czarnej soli
  • łyżeczka kurkumy
  • asafetyda 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia
Tofu pokroić w kostkę 1x1 lub trochę większą. Pozostałe składniki ( poza olejem) wsypać do głębokiej miski i wymieszać. Dodać pokrojone tofu i potrząsając obtoczyć w panierce. Można lekko skrapiać woda tak by wszystko się przykleiło do kostek. Wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor, osaczamy na ręczniku papierowym. Taką kostkę można dodawać do zup, sałatek lub jako dodatek z sosem do kaszy czy makaronu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu