Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

czwartek, 7 czerwca 2018

Truskawkowe sushi z porzeczkowo-ziołowym sosem.



Truskawki zamiast ryby, porzeczki zamiast sosu teriyaki, czy to jeszcze można nazwać sushi. Nie wiem ale zrobiłam to, zwinęłam w arkusze nori przy użyciu bambusowej maty. Ryż był do sushi i wygląda jak sushi a smakuje jak „pyszne mniam mniam”










Składniki na ok 3 rolki :
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • arkusze nori
  • kilka ładnych dużych truskawek
  • kilka liści szpinaku, rukoli, botwinki itp.
  • świeże zioła : mięta, lubczyk, majeranek , oregano, bazylia , szałwie itp.( można wybrać nie muszą być wszystkie)
  • sól, cukier i ocet ryżowy do doprawienia ryżu
  • czarny sezam i pieprz cayenne do posypania
Ryż opłukać kilka razy w wodzie do momentu aż woda pozostanie przezroczysta. Ugotować jeszcze ciepły doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Pozostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić w cienkie plasterki. Zioła posiekać , liście szpinaku, rukoli i buraków umyć i oderwać twarde ogonki. Arkusz nori ułożyć na bambusowej macie na arkusz nori nałożyć porcje ryżu, kilka liści i plasterki truskawek tak by na siebie zachodziły. Posypać ziołami. Zwinąć rolkę przy pomocy bambusowej maty. Pokroić na porcje, posypać sezamem i pieprzem cayenne.


Składniki na sos:
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • posiekane świeże zioła ( majeranek, mięta, lubczyk, bazylia itp.)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Na oliwie przesmażyć porzeczki z cukrem aż puszczą sok. Pogotować chwilę i przetrzeć przez sito. Dodać posiekane drobno zioła, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu