Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

piątek, 1 czerwca 2018

Kulki gryczano-sojowe z grzybami shitake i warzywami.

Umówiłam się ze znajomymi na grilla. Oni robią składkę na kiełbaskę a ja sobie przygotowałam kulki z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem warzyw, grzybów shitake i sojowych kotletów. W planie jeszcze grillowane warzywa typu cukinia, papryka, kapelusze pieczarek , krążki cebuli. Na koniec dorzucamy kulki by się podgrzały i zawijamy wszystko w podgrzana na ogniu tortillę. Takie kulki smakują też np. z surówka z kiszonej kapusty lub sosem pomidorowym czy np. grzybowym. Można przygotować wcześniej i przechować w lodówce (2-3 dni)lub zamrozić. 


Składniki :
  • 5 suszonych grzybów shitake ( opcjonalnie inne suszone)
  • 5 kotletów sojowych
  • 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 filiżanka suszonej włoszczyzny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cząber, suszony czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrąb
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
Przygotowanie:

Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. W wodzie po grzybach ugotować kotlety sojowe, wyjąć i osaczyć. W tej samej wodzie ugotować kaszę i warzywa. Grzyby, kotlety i połowę kaszy z warzywami zmiksować dodać pozostałą kaszę, przyprawy, siemię i otręby. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Formować kulki , obtoczyć w mące i smażyć  na gorącym oleju. Osaczyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem lub surówką.


2 komentarze:

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu