Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

sobota, 12 maja 2018

Zielone burgery z cukinii, pora, szpinaku i glonów wakame.


Wymyśliłam sobie takie na zielono burgery. Dla mnie idealne do spakowania w bułę i do plecaka na górskie wycieczki. 
Potrzebujemy: 
  • 1 cukinia (ok 350 gram)
  • dwie garście liści szpinaku świeżego
  • dwie garście pokrojonego pora razem z zieloną częścią.
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame
  • sól, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, tymianek, czosnek mielony( po płaskiej łyżeczce) szczypta chili lub pieprzu cayenne
  • 2 łyżki otrębów i 2 łyżki płatków ( u mnie orkiszowe ale mogą być owsiane lub inne)
  • 1 czubata łyżka mielonego lnu
  • 1 czubata łyżka mąki z ciecierzycy ( może być sojowa lub ryżowa)
  • sezam do obtoczenia lub mąka, otręby itp.
  • olej do smażenia
Cukinie zetrzeć na grubych oczkach, pora drobno pokroić, liście szpinaku posiekać. Glony zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Do warzyw i glonów dodać pozostałe składniki i przyprawy. Wyrabiać w misce najlepiej ręką do uzyskania zwartej klejącej masy na burgery.Warzywa puszczą sok i wszystko się ładnie połączy.
Zwilżać dłonie wodą i formować burgery z porcji masy. Obtoczyć np. w sezamie, otrębach lub mące. Smażyć na oleju z obu stron, osączyć na papierowym ręczniku. Można jeść na gorąco i na zimno z bułeczką i piklami, mają lekko rybny posmak z powodu glonów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu