Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

środa, 30 maja 2018

Placki z młodej kapusty i ziemniaków.



 Młoda kapusta jest bardzo delikatna, smaczna na surowo ale także ugotowana tradycyjnie z koperkiem lub pomidorami, jako kapuśniaczek lub bigos. Ja wymyśliłam sobie żeby zrobić placki. Z podanego przepisu można placki usmażyć na patelni lub w piekarniku. Wersja z patelni jest bardziej chrupiąca a ta z piekarnika bardziej dietetyczna. Wybór należy do was. Obie wersje są smaczne.






Składniki :
  • 1 główka młodej kapusty ( 500-600 gram)
  • 1 cebula
  • 3-4 małe ziemniaczki (ok 300 gram)
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego lub łuski babki płasznika
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej (albo innej)
  • 4-5 łyżek płatków orkiszowych lub np. owsianych, jaglanych itp
  • sól, pieprz, kminek, czarnuszka, cząber, pieprz cayenne
  • olej do smażenia


Przygotowanie :
Kapustę , ziemniaki i cebulę rozdrobnić w malakserze lub rozdrabniaczu na bardzo drobno. Można też posiekać kapustę i cebulę, ziemniaki zetrzeć i wszystko jeszcze dodatkowo zblędować Dodać mąkę, płatki, siemię oraz utarte w moździerzu przyprawy. Wszystko bardzo dobrze wyrobić w misce na jednolitą mase. Smazyć porcje ciasta na oleju jak placki lub uformowac w dłoniach płaskie ala burgery i upiec w piekarniku 180 ' /30 min na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu olejem przy pomocy pędzelka. W połowie czasu pieczenia odwrócić. Podawać z sosem np. Czosnkowym lub salsa pomidorową. Albo wykożystac tak jak placki ziemniaczane jako dodatek do sosów lub gulaszu (wegańskiego oczywiście :) )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu