Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

sobota, 19 maja 2018

Burgery z soczewicy, kaszy gryczanej i włoszczyzny z piekarnika


Te burgery świetnie się sprawdziły na wyjeździe w góry. Pyszne do bułki z Ajwarem i liśćmi szpinaku, ale też na ciepło z sosem pomidorowym.

Do wykonania burgerów potrzebujemy: 
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 6 łyżek kaszy gryczanej palonej
  • 4 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych ( opcjonalnie)
  • 2-3 łyzki oleju
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czarnuszka , ziele angielskie, liść laurowy, kminek , suszone zioła ( lubczyk, czosnek niedźwiedzi)
  • mąka ryżowa do obtoczenia
Soczewice zamoczyć na noc, opłukać przełożyć do garnka, zalać wodą tak by była przykryta . Dodać włoszczyznę, sól, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Gotować pod przykryciem aż ziarna zmiękną. Do soczewicy dodać kaszę gryczaną, pogotować ok 10 minut i pozostawić by wchłonęła pozostały płyn. Cebule drobno pokroić, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, dodać do warzyw. Soczewice z kaszą i warzywami ostudzić, dodać siemię lniane, pozostałe przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocy robota ( hakiem do wyrabiania ciasta). Formować burgery, obtaczać w mące i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem, piec w piekarniku 180' około 30 minut. W połowie czasu pieczenia odwrócić. Można tez usmażyć na patelni ale wtedy do masy dodać 2-3 łyżki mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu