Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 22 kwietnia 2018

Zielone witaminy czyli co zrobić z pęczkami zieleniny

Przechowanie zieleninki np. pietruszki, koperku bywa kłopotliwe. Najprościej zużyć bardzo szybko żeby nie zwiędło, nie z żółkło, nie wyschło. Ja wkładam do szklanki z wodą i wstawiam na drzwi lodówki. wytrzymuje ze dwa dni. Ale zdarza się tak jak miałam ostatnio, że jest promocja i koperek schodzi po 0,45 zł  a pietruszka po 0,39 zł. Żal nie kupić - kupiłam po pięć pęczków . Można wtedy zamrozić, wysuszyć. Ja wykombinowałam zrobienie pesto. Dobrze się przechowuje, można dodać do zupy, sosu, sałatki, makaronu , kaszy itp. itd. Ja nawet smaruje kanapki. Wykonanie jest bardzo proste. Zieleninę płuczemy i rozkładamy na papierowym ręczniku żeby osuszyć z wody. Proporcje są na ok 5 pęczków jeśli mamy mniej to należy zmniejszyć proporcje :

  • 5 pęczków zielonej natki pietruszki lub koperku ( albo mieszane) 
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka Wit C w proszku (można użyć soku z połowy cytryny wtedy będzie trochę rzadsze) 
Umytą i osuszoną natkę z grubsza posiekać odrzucając grube łodygi, zżółkłe lub zeschnięte listki. Dodać pozostałe składniki i zmiksować w malakserze lub rozdrabniaczu, albo blenderem. Przełożyć do suchego, wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce. Można takie pesto robić ze świeżych ziół , szpinaku, jarmużu, rukoli , czosnku niedźwiedziego ....itp. Nie polecam szczypiorku i cebuli dymki bo gorzknieje przy miksowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu