Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

piątek, 9 marca 2018

Zdrowy fast food czyli faszerowane pieczarki i papryka z dyniowymi frytkami z piekarnika.



Czy fast food może być zdrowy. W tej wersji jaką proponuję to chyba tak.












Frytki z dyni:
  • 1 dynia ( u mnie piżmowa)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
Dynię obrać i pokroić w słupki. W misce wymieszać dokładnie olej z przyprawą i dynia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć pojedyncza warstwa frytki z dyni. Piec około 30 minut w temp 180-200 w połowie czasu pieczenia przemieszać na blaszce.


Faszerowane pieczarki lub papryka.
  • 6 dużych pieczarek
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki wędzonego tofu
  • sól, pieprz,tymianek, papryka słodka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka maki z ciecierzycy + 4 łyżki wody
Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki. Brokuła, cebulę, nóżki pieczarek, czosnek i tofu zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć na patelni z dodatkiem soli i przypraw. Masą wypełnić kapelusze grzybów, lub np. połówki papryki. Ułożyć na blaszce. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą i polać po farszu tak by wsiąknęła do środka. Zapiekać w piekarniku ok 60 minut.
Ja piekłam najpierw pieczarki a w połowie czasu pieczenia dołożyłam na niższy poziom blaszkę z frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu