Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

piątek, 30 marca 2018

Szybki i prosty przepis na pasztet z soczewicy z pieczarkami i kaszą jaglaną.




Pasztety i pasty to w kuchni wegańskiej wdzięczny temat. Można je komponować w przeróżny sposób z produktów takich jak warzywa, strączki, grzyby, pestki i orzechy. Skład i smak zależy od naszych upodobań i fantazji. Ja dziś proponuje szybki pasztet z soczewicy z dodatkiem pieczarek i kaszy jaglanej.




Potrzebujemy:
  • 2 puszki soczewicy zielonej
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • ok 1/2 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, kminek, majeranek, lubczyk suszony, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki sojowej lub z ciecierzycy
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka łuski babki płasznika
  • Pokroić cebule w drobna kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek posiekać. Przesmażyć na patelni na oleju kokosowym z dodatkiem przypraw. Kaszę opłukać i ugotować na bardzo miękko w osolonej wodzie. Soczewice osączyć z wody, zmielić lub zmiksować na gładka masę. Kaszę, pieczarki i soczewicę oraz pozostałe składniki wymieszać bardzo dokładnie przy użyciu robota lub wyrobić ręcznie. Przełożyć do foremek po wierzchu można posypać sezamem lub czarnuszką. Piec w piekarniku w temp 180' około godzinę aż powstanie chrupiąca skórka .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu