Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

środa, 21 marca 2018

Przaśny chlebek, kanapki na cykorii i frytki z piekarnika czyli wiosenne odchudzanie.

Wiosna tego roku trochę spóźniona. Przez zimę zawsze nazbiera się trochę zbędnego balastu. Postanowiłam odchudzić trochę moja dietę ale tak by nadal pozostała smaczna i ciekawa a przy tym wartościowa i syta. Zrobiłam więc przaśne chlebki , kanapki na liściach cykorii oraz odchudzony fast food czyli frytki z warzyw, grillowanego bakłażana z sałatką z cykorii.


Podpłomyki żytnio -kukurydziane ziołami i kurkumą.
  • 2 czubate filiżanki mąki żytniej
  • gorąca woda ok 100 ml
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka suszonego mielonego czosnku
  • mąka kukurydziana do podsypania stolnicy
Mąkę żytnia wymieszać z solą i przyprawami. Dolewać stopniowo gorącej wody i wyrabiać ciasto tak jak na pierogi. Gotowe przestudzone ciasto podzielić na porcje 8-10 i rozwałkować na cienkie placki (do podsypania użyłam mąki kukurydzianej )Piec na gorącej suchej patelni z obu stron. Przed wyłożeniem na patelnie powierzchnie placka zwilżyć wodą z solą i odrobiną oleju, przy pomocy pędzelka. Przechowywać w chlebowniku w papierowej torebce.


Kanapki na liściach cykorii.
Takie kanapki są bardzo fajną propozycją na śniadanie ale też jako przekąska. Wykorzystać można liście cykorii ale także sałaty rzymskiej lub kapusty pekińskiej. Na umyte rozdzielone liście można położyć warzywa, kiełki, pasty, twarożek a nawet pokrojone owoce czy sałatkę. 






Frytki z warzyw z piekarnika z grillowanym bakłażanem i surówką.
Frytki w piekarniku robiłam już z różnych warzyw: dyni, batata, selera, marchewki, pietruszki czy pasternaku. Nadają się właściwie wszystkie warzywa korzeniowe.  Warzywa kroję w słupki, skrapiam olejem i przyprawami a następnie rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika na 35-40 minut. Piekę aż będą miękkie i rumiane. Smak zależy od przypraw jakie użyjemy. Do marchewki dodałam garam masala do pietruszki przyprawy do piernika, seler zrobiłam z ziołami prowansalskimi a buraka z wędzona papryka i czosnkiem. Wszystko zależy od fantazji. Na górnym poziomie upiekłam plastry bakłażana zawinięte w pergamin posypany przyprawami. Do tego dowalona surówka u mnie : cykoria, cytryna, suszone figi, ogórek i kiwi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu