Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

sobota, 17 marca 2018

Placki z kiszonej kapusty i gotowanych warzyw czyli recykling w kuchni


Placki z kiszonej kapusty i gotowanych warzyw( marchewki, pietruszki, selera)


Jest to przepis na recykling w kuchni. Do przygotowania tych placków można wykorzystać gotowane warzywa z bulionu oraz pozostałą surówkę z kiszonej kapusty. Albo od podstaw. Potrzebujemy:

  • szklanka pokrojonych gotowanych warzyw
  • 1 i 1/2 szklanki odciśniętej kiszonej kapusty
  • kawałek świeżego imbiru
  • mała czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego lubczyku
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • łyżka mąki z ciecierzycy( z kopką)
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • pieprz do smaku

Warzywa, kapustę, imbir, czosnek i cebulę mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Do masy dodajemy pozostałe składniki dokładnie mieszając. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu placuszki nakładając po łyżce ciasta lekko spłaszczając. Wykładamy na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu