Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

piątek, 16 lutego 2018

Szybkie przepisy dla leniwych czyli humus z czarnymi oliwkami i ciastko francuskie z jagodami.

Czasami trzeba zrobić coś szybko i nie ma czasu rozprawiać nad tym czy coś jest z puszki, czy z mrożonki. Dziś właśnie był taki moment, że musiałam zrobić szybkie jedzonko.
Moja propozycja to:
Humus z czarnymi oliwkami
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 10 czarnych oliwek
  • łyżka tahini
  • 3-4 łyżki oleju lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki aquafaby z ciecierzycy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie zioła
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładka masę, doprawiamy do smaku i gotowe. Smacznego. 


Francuskie ciastko z owocami.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonych owoców ( u mnie borówki)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki maki z kasztanów( może być skrobia z tapioki)
  • papier do pieczenia
Do rondelka wsypać cukier i mrożone owoce. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż owoce zmiękną i puszczą sok ( ok 30 minut). Przez sitko dodawać stopniowo mąkę z kasztanów i zagęścić konfiturę. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty ( ok 10 sztuk). Wzdłuż boku nałożyć trochę przestudzonej owocowej masy, złożyć na pół, skleić boki. Górę ponacinać ostrym nożem, posmarować wodą z cukrem. Ułożyć na kratce ( ruszcie) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku 180 stopni aż ciasto będzie złote i chrupiące ( ok 25-30 minut) Układam ciasto nie na blaszce tylko na ruszcie bo wtedy się spody nie przypalają. Ale ja mam kijowy piekarnik więc wasz może da radę bez przypalania 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu