Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 25 lutego 2018

Leniwe bezglutenowe wegański pierogi z manioku i tofu.

Kupiłam z ciekawości bulwę manioku i nie bardzo wiedziałam z czym to ugryźć. Zrobiłam więc  leniwe pierogi.
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 bulwa manioku ok 400 gram
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5-6 łyżek maki ryżowej + do posypania stolnicy
  • olej, cukier, cynamon
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1/2 łyżeczki Wit C w proszku 
Maniok obrać ze skórki , pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Usunąć po ugotowaniu zdrewniały rdzeń. Tofu, maniok zmielić na maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać siemię lniane, sok z cytryny ( lub Wit C) mąkę i mleko. Zagnieść ciasto jak na kopytka. Z porcji ciasta uformować wałki, pokroić skośnie jak kopytka. Wrzucać porcjami na osoloną wrzącą wodę, po wypłynięciu gotować 3-4 minuty. Wyłowić, zahartować w zimnej wodzie. Podawać posypane cynamonem, cukrem, polane oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu