Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

środa, 28 lutego 2018

Brukselka z jabłkiem, cebulą, figami i wędzonym tofu.


Brukselka w roli głównej. Pomysł zrodził się spontaniczne z tego co było pod ręką. W efekcie powstało szybkie danie z patelni, sycące i smaczne. Można jeść solo ale też może stanowić dodatek do kaszy lub ziemniaków albo posłużyć jako sałatka. Na zimno i na gorąco. Gotowe dosłownie w jakieś 20-30 minut.








Brukselka z jabłkiem, cebulą, figami i wędzonym tofu.

  • 450-500 gram brukselki świeżej lub mrożonej
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • suszone chyli w/g uznania
  • 5 suszonych fig
  • pieprz, sól, zioła świeże lub suszone
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 1/2 łyżeczki soli 1 litr wody.

Figi namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody. Brukselkę świeżą umyć i pokroić na ćwiartki lub połówki. Zagotować wodę z dodatkiem soli, ksylitolu. Wrzucić brukselkę i gotować świeżą ok 5-7 minut mrożoną dłużej ale tak by była al'dente. Cebulę pokroić w piórka . Jabłko na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry razem ze skórką. Tofu pokroić w kostkę. Figi pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę, jabłko, figi i tofu stale mieszając aż się przyrumienią. Dodać ugotowana brukselkę, doprawić solę, pieprzem, suszonym chili oraz ziołami (u mnie suszony lubczyk, pietruszka i świeży koperek)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu