Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

czwartek, 18 stycznia 2018

Zupa miso z bezglutenowymi ziemniaczano - warzywnymi kluseczkami

U mnie w kuchni nie ma resztek, wszystko można przerobić pod warunkiem, że nie jest zepsute. A do tego raczej nie dopuszczam. Staram się wykorzystywać w kuchni wszystko, nie wyrzucać produktów. Dziś pomysł na zupę miso z ziemniaczano - warzywnymi kluseczkami. Zamiast zupy miso można ugotować bulion warzywny lub jak ktoś jest na tradycyjnej diecie to po prostu rosół. Chodzi mi o wykorzystanie warzyw z zupy i np. pozostałych z poprzedniego dnia ziemniaków. Kluseczki z tego przepisu można podawać w zupie ale też z sosem lub polane tłuszczem i cebulką.



Do ugotowania zupy potrzebowałam:
  • 4 małe marchewki
  • 3 małe korzenie pasternaku ( może być pietruszka)
  • 1/2 małego selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/4 bulwy brukwi ( może być kawałek dyni)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 opieczona cebula
  • 2 łyżki glonów wakame
  • kawałek imbiru( 5 cm)
  • kawałek chrzanu (10 cm)
  • 2 liście laurowe
  • 3 liście limonki
  • 3 liście carry
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kopru indyjskiego
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2,5-3 litry wody
Dodajemy do zupy już po ugotowaniu:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki miso jasnego
  • cebula dymka i pietruszka zielona
  • pieprz do smaku
W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy obrane warzywa i przyprawy. Podsmażamy wszystko przez kilka minut mieszając. Następnie zalewamy 3 litrami gorącej wody i na bardzo małym ogniu gotujemy przez ok 2 godziny. Przecedzamy bulion przez sito i dodajemy miso, sos sojowy, posiekaną dymkę i pietruszkę , już nie gotujemy. Zupę możemy podawać z makaronem ale ja wykorzystałam warzywa i ziemniaki, które mi zostały z poprzedniego dnia na przygotowanie kluseczek.

Do przygotowania kluseczek ziemniaczano - warzywnych potrzebowałam:
  • 300 gr ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę lub zmielonych na maszynce, 300-400 gr ugotowanych warzyw korzeniowych z zupy(u mnie marchew, pasternak, seler i brukiew) także przeciśnięte przez praskę lub zmielonych.
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 4-5 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej
Do warzyw i ziemniaków dodajemy mąki ziemniaczana, kukurydziana i z ciecierzycy i wyrabiamy ciasto jak na kopytka. Ilość maki zależy od ilości warzyw. Ciasto powinno być zwarte, nie za twarde ale też nie klejące. Z gotowego ciasta formujemy kulki i wrzucamy na gotująca się osoloną wodę. Po wypłynięciu zmniejszyć gaz i gotować 3-4 minuty. Wyłowić łyżka cedzakową, przełożyć na chwilę do zimnej wody i odcedzić. Podawać z zupą miso lub dowolnym bulionem, albo z sosem jak kopytka. Przed gotowaniem klusek warto zrobić próbę i ugotować jedną. Jeśli się nie rozpada to gotować resztę, jeśli zacznie się rozpływać w wodzie to dodać do ciasta więcej maki.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu