Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 28 stycznia 2018

Zielona pasta do chleba z awokado, szpinaku i jarmużu.


Kocham awokado, mogłabym go jeść codziennie. Zresztą mój pies też nie pogardza tym owocem i zajada go jakby to była kiełbasa 😉. Dodaje go do sałatek, koktajli, smufi, na kanapki...itd. Dzisiejsza propozycja to szybka pasta do chlebka, którą można jeść samodzielnie lub potraktować jak zielone masełko na kanapki a na górę położyć ulubione dodatki.






Przepis jest bardzo prosty :
  • 1 dojrzałe miękkie awokado
  • garść liści szpinaku
  • garść liści jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kwaśny przeciwutleniacz (sok z cytryny lub limonki) ja użyłam 1/2 łyżeczki Wit C w proszku
  • coś słodkiego dla równowagi ( u mnie 1/2 łyżeczki ksylitolu)
Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę. Czosnek obrać. Szpinak i jarmuż umyć usunąć zdrewniałe twarde włókna i ogonki, Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką pastę. Przechowywać w lodówce w szklanym szczelnie zamkniętym pojemniczku. Zużyć w ciągu 2-3 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu