Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Wegański bezglutenowy gulasz a'la bogracz z warzywami, smażonym tofu i lanymi kluseczkami.



Z bograczem, czy gulaszem bywa tak jak z tradycyjną sałatką jarzynową, co gospodyni to inny smak, lub jakiś tajemny składnik, czy przyprawa. Dlatego mój gulasz jest a'la , ale jest pyszny. Sama byłam zaskoczona gdyż wymyśliłam ten przepis i gdy zaczynałam gotować nie wiedziałam jaki będzie efekt końcowy. A smak przeszedł moje oczekiwania. Polecam wypróbować, lub chociaż zainspirować się tym przepisem. Naprawdę pyszny.




Do przygotowania bazy do gulaszu potrzebujemy:
  • 2 pietruszki korzeń
  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kawałek pora
  • 2 papryki ( ja miałam czerwoną i żółtą)
  • kawałek selera 1/4 średniego ( ja miałam 2 łodygi naciowego)
  • kawałek brukwi ( opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 czubate łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka asafetydy (opcjonalnie) 
  • 2-3 łyżki oliwy
Warzywa obrać, pokroić w małą kostkę i podsmażyć na oliwie zaczynając od cebuli, pora, potem dokładamy czosnek , korzeniowe warzywa, na koniec papryka i przyprawy. Całość mieszamy, chwile smażymy i podlewamy niewielka ilością wody. Dusimy pod przykryciem ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając, dolewamy gorącej wody tak by warzywa były zakryte i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości .

W międzyczasie przygotowujemy tofu i lane kluski.
Do przygotowania tofu potrzebujemy: 
  • 2 kostki tofu naturalnego
  • marynata ( 2 łyżki oleju, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki przyprawy do mięsa lub gulaszu, łyżeczka czegoś słodkiego- syrop klonowy lub z agawy lub ksylitol)
  • 2 łyżki maki ryżowej
  • olej do smażenia
Tofu pokroić w kostkę 2x2 cm i wymieszać z marynatą. Pozostawić na ok 30 minut. Wyjąć z marynaty i osaczyć na sicie. Do miski wsypać make ryżową i przełożyć osączone kostki tofu, potrząsając miska obtoczyć tofu równomiernie w mące a następnie usmażyć na głębokim oleju. Wyjąc na papierowy ręcznik aby usunąć nadmiar tłuszczu.




Do lanego ciasta potrzebujemy:
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli czarnej
  • 4-5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego


Do miksera wlewamy wodę i wsypujemy mąki, sól i siemię lniane. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli trzeba dolewamy wody lub dodajemy więcej mąki kukurydzianej. Odstawiamy na 10-15 minut. Na wrzącą wodę kładziemy łyżką porcje ciasta i gotujemy do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy na durszlak i przelewamy zimna wodą. Do garnka z warzywami dodajemy usmażone tofu, lane kluski i resztę marynaty. Dolewamy gorącej wody lub bulionu w ilości aby zakryło warzywa i i pozostałe składniki. Gotujemy chwile razem ok 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja dodałam majeranek, lubczyk, suszony czosnek niedźwiedzi i posiekana dymkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu