Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

sobota, 13 stycznia 2018

Wegańska pasta a'la jajeczna z tofu, brokuła i czerwonej cebulki.



Powiedzenie, że coś jest a'la oznacza jedno ma imitować oryginał. Nie zawsze udaje się w wiarygodny sposób odtworzyć, smak, wygląd i konsystencje oryginału używając zamienników. A już sztuką jest zrobić a'la gdy nie mamy lub nie chcemy użyć konserwantów, sztucznych wypełniaczy czy barwników. W wersji wegańskiej moja pasta a'la jajeczna jest i wyglądem i smakiem bardzo zbliżona do tradycyjnej a przy okazji jest prosta do wykonania, bez sztuczności, naturalna i wartościowa odżywczo.  

  • 1 kostka 200 gr tofu naturalnego
  • 150 gr brokuła ( same różyczki)
  • 1 średnia cebula czerwona ok 100-150 gram
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól czarna 1 płaska łyżeczka ( do smaku jak kto lubi)
  • 1/2 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
  • pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki wody

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać rozdrobnione różyczki brokuła, przyprawy, płatki drożdżowe i pokrojone tofu. Wszystko razem dusić 7-10 minut mieszając. Można podlać wodą żeby się nie przypaliło. Całość przełożyć do miski, blendera lub rozdrabniacza i zmiksować na gładką masę. Przechowywać w lodówce. Podawać z chlebkiem. Można zastosować jako farsz do wytrawnych naleśników. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu