Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

czwartek, 25 stycznia 2018

Słoikowa owsianka o smaku szarlotki z białą herbatą.



Słoikowa dieta przywędrowała do nas z Ameryki. Myślę, że to akurat bardzo fajna i pozytywnie „zakręcona” sprawa. Od czasu gdy jestem na diecie wegańskiej to słoiczki i różne pojemniczki są nieodzowne by przetrwać w pracy 12-to godzinne dyżury. Prezentowany przepis może być śniadaniem ale też słodkim dodatkiem do kawy zamiast kawałka ciasta. Przygotowujemy go dzień wcześniej, wkładamy do lodówki, a rano zabieramy do pracy, albo zjadamy w domu popijając poranną kawę. Możemy sami dobrać dodatki według własnego gustu i smaku. Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje owsianki.


Do przygotowania owsianki potrzebowałam :
  • 2 jabłka
  • 150 gram płatków owsianych górskich
  • 2 mandarynki
  • 1 łyżka syropu z granatu ( może być klonowy lub inny)
  • łyżka soku z cytryny lub inny przeciwutleniacz ( ja używam Wit C w proszku)
  • 100 gram suszonych owoców w dowolnych proporcjach ( u mnie rodzynki, żurawina , goja i śliwki)
  • 1 łyżeczka białej herbaty ( może być zielona)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 słoiczki o pojemności ok 350 – 500 ml

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórka, dodać sok z cytryny, syrop, przyprawy i razem wymieszać. Zaparzyć filiżankę ok 200 ml herbaty, przestudzić, przecedzić i zalać suszone owoce, pozostawić na ok 10-15 minut aby wchłonęły płyn. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Na dno słoików wsypać po 3-4 łyżki płatków, następnie dodać jabłka, kolejną warstwę płatków i owoce razem z herbatą. Posypać po górze płatkami i ozdobić ćwiartkami mandarynki. Wstawić na noc do lodówki. Zjeść na śniadanie albo zabrać do pracy na lancz lub ku kawce 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu