Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

środa, 24 stycznia 2018

Pudding z mango, orzechów nerkowca i tapioki z czekoladowym kleksem z banana, chia i korabu.




Coś na słodko co można bardzo łatwo przygotować, co jest deserem ale może też być śniadaniem, czy też przekąska np. w pracy. Ja go przygotowałam w takich specjalnych zamykanych pojemniczkach do przechowywania żywności. Na opakowaniu pisało, że dla niemowląt ale jak dla mnie to doskonale się spisują jako pojemniczki do pracy.






Do przygotowania puddingu potrzebujemy:
  • 1 dojrzałe mango
  • 8-10 płaskich łyżek drobnych perełek tapioki
  • 100 gram orzechów nerkowca
  • coś słodkiego- u mnie łyżka ksylitolu
  • coś kwaśnego – sok z cytryny, limonki u mnie 1/2 łyżeczki Wit C w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
Na czekoladowy kleks potrzebujemy:
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka mielonego korabu
  • 2 -3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka nasion chia
  • sezam lub wiórki kokosowe dla ozdoby
Perełki tapioki ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mango obrać , pokroić i zmiksować na gładki mus razem z ksylitolem, Wit C lub sokiem z cytryny i pieprzem cayenne. Orzechy nerkowca zmielić w młynku lub mikserze i połączyć z musem z mango. Do ugotowanych perełek z tapioki dodać mus z mango i orzechów i dokładnie wymieszać. Przełożyć do pojemniczków lub słoiczków na górze zrobić kleksa ze zmiksowanego banana z korabem, mlekiem roślinnym i chia. Posypać sezamem lub wiórkami kokosowymi. Pojemniczki lub słoiczki zamknąć i wstawić do lodówki no co najmniej 2 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu