Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

sobota, 20 stycznia 2018

Pasta brokułowa ze słonecznikiem bezglutenowa wegańska.


Robienie domowych smarowideł i past do chlebka to świetna przygoda. Czasami kupuje gotowce ale tylko gdy potrzebuję przechować coś bez lodówki przez dłuższy czas np. na wyjeździe. Cały czas eksperymentuje i odnajduje nowe smaki. Pozornie takie same produkty a wystarczy zmienić jeden składnik lub proporcje i już mamy nowy smak. Jeżeli nie chcemy nudy w kuchni i na talerzu to polecam ruszyć w moje ślady. Kiedyś już podawałam przepis na pastę z brokuła. Dziś tenże brokuł ale w trochę innej odsłonie. I może wyglądem i kolorem pasty są bardzo podobne to jednak smakują inaczej.



Pasta brokułowa ze słonecznikiem.
  • 1/2 brokuła ok 250 gram
  • 1 średnia cebula 
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • łyżeczka lubczyku
  • płaska łyżeczka soli (lub do smaku)
  • 3 łyżki słonecznika
  • coś słodkiego ( ja dałam szczyptę sproszkowanych liści stewi) ale może być ksylitol lub innych słodzik w ilości odpowiadającej łyżeczce cukru.
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • łyżka oleju lnianego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny u mnie 1/2 łyżeczki Wit C w proszku

Cebulę i czosnek obrać , z brokuła usunąć zdrewniałe części z łodygi. Wszystko pokroić w małe kawałki, podlać woda i dusić na patelni lub w rondelku przez ok 5-7 minut aż warzywa lekko zmiękną. Dodać przyprawy, płatki drożdżowe słonecznik, olej i posiekaną natkę. Wszystko razem miksować do uzyskania gładkiej pasty. Przechowywać w lodówce w szklanym zamkniętym pojemniku. Zużyć w ciągu 2-3 dni. Najlepiej smakuje na kanapce z ogóreczkiem konserwowym lub innym kwaśnym dodatkiem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu