Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

środa, 10 stycznia 2018

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną wegański bezglutenowy.

Pewnie się powtarzam, ale ludzie, którzy dowiadują się, że nie jem mięsa, jaj i mleka, też się powtarzają twierdząc, że aby jeść tak jak ja to trzeba mieć dużo czasu i pieniędzy, albo się nudzić i nie mieć nic do roboty. Mam za sobą wizytę na wsi, gdzie podstawą wyżywienia jest wędlina ze sklepu, chleb ze sklepu, jajka ze sklepu i mleko z kartonika ze sklepu podczas gdy w oborze stoi 15 krów mlecznych. Po podwórko biegają tylko pieski, nie ma kur, a warzywa i owoce kupuje się w supermarkecie. Oni nie mają czasu gotować, sadzić i hodować. Nie zastanawiają się też nad kosztami zakładając, że nie opłaca się robić samemu, lepiej kupić. Ja jednak twierdzę, że lepiej zrobić samemu, taniej, zdrowiej i smaczniej. Dziś propozycja domowego paprykarza warzywnego z kaszą jaglaną. Koszt 1 opakowania paprykarza ze sklepu to ok 4-5 zł zależy od firmy, pojemności itp. Z podanego przepisu wyszło mi 7 słoiczków 180-200 gram. Koszt jednego słoiczka to ok 1,8 zł czyli oszczędzamy ok 22 zł.
Do wykonania paprykarza wykorzystałam warzywa jakie akurat miałam w domu. Nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, można sobie trochę poeksperymentować i zamienić niektóre składniki, albo zmienić proporcje. To trochę jak z sałatkami. Wszyscy robią jarzynową a w każdym domu wychodzi inaczej.

Do wykonania paprykarza wykorzystałam:
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor ( ja miałam malinowego)
  • kawałek imbiru
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała papryka ostra
  • kawałek dyni prowansalskiej
  • kilka listków zielonego pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 6 suszonych daktyli ( zamiast cukru)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej i 2 łyżeczki papryki czerwonej
  • majeranek i bazylia po 1 łyżeczce
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • opcjonalnie 2-3 liście limonki i 2-3 listki carry
  • 3 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • 2 szczypty kminu rzymskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 100 gram kaszy jaglanej


Warzywa umyć , obrać, pokroić w bardzo drobna kostkę mniej cierpliwi mogą zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek a następnie dokładać pozostałe warzywa na końcu dodać pomidora jak już pozostałe warzywa zmiękną. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Można podlać niewielka ilością wody żeby się nie przypaliło. Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu ale tak al'dente i dołożyć do warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, wszystko razem wymieszać. Gotowy paprykarz przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić i zagotować w kąpieli wodnej przez ok 30 minut od momentu zagotowania wody. Przechowywać w chłodnym miejscu. W lodówce do 3 miesięcy poza lodówką krócej 4-6 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu