Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

piątek, 26 stycznia 2018

Makaron z zielonym słodko - ziołowym sosem szpinakowo – jarmużowym.


W Polsce ziemniaki, w Ameryce frytki we Włoszech pasta. Do niedawna tak nam się kojarzył obiad. Mój makaron nie należy do żadnej tradycyjnej kuchni. Jest po prostu mój, wymyślony, przygotowany i zjedzony ze smakiem.








Potrzebowałam na dwie porcje:
  • 100 gram makaronu spaghetti ( u mnie kukurydziany Sotelli)
  • 150 gram świeżego szpinaku i jarmużu 1:1
  • 150 ml jogurtu ( u mnie sojowy)
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki namoczonych suszonych owoców ( u mnie mieszanka śliwki, żurawiny, rodzynek i goi)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • do smaku : pieprz, sól, ziele angielskie, kolendra ziarno, lubczyk, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, tymianek, bazylia, (opcjonalnie liść carry i limonki lub można dodać otartą skórkę z limonki)
  • łyżka sosu sojowego jasnego


Makaron ugotować al dente. Szpinak i jarmuż umyć i usunąć grube łodygi i twarde nerwy, posiekać z grubsza. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać czosnek i przyprawy. Smażyć chwilę mieszając. Dodać liście szpinaku i jarmużu chwilę podsmażyć mieszając. Dodać 2 łyżki wody , przykryć i dusić ok 5-7 minut. Dodać namoczone owoce , jogurt, pomieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty stale mieszając. Na koniec dodać ugotowany, odcedzony makaron, dokładnie wymieszać, doprawić sosem sojowym i ewentualnie dosolić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu