Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 28 stycznia 2018

Carry z boczniaków i wędzonego tofu z kaszą jaglaną i sałatką z mango i pomidorów.


Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki opisującej kuchnie Pacyfiku, którą dostałam kiedyś od córki. Rzadko z niej korzystam, bo niektóre produkty podane w przepisach są bardzo drogie, inne zaś nieosiągalne na naszym rynku. Ale znaleźć można też bardzo proste dania i niecodzienne połączenia. Kolejność powstania tego dania była taka, że najpierw zrobiłam sałatkę, po spróbowaniu doszłam do wniosku, że potrzebuję do tego coś pikantnego dla przełamania smaku. W lodówce były boczniaki i tak pojawił się pomysł na carry z boczniaków. Kasza jaglana to konsekwencja tego, że ryż się skończył. No i dobrze bo super zagrała w tym połączeniu.


Sałatka z mango i pomidorów:
  • Dwa pomidory
  • 1 mango
  • 1 cebula szalotka ( w oryginale jest pęczek dymki ale nie miałam )
  • kawałek świeżego imbiru ( łyżka startego)
  • sól i pieprz do smaku
  • coś kwaśnego( ja dałam łyżkę octu jabłkowego)
  • 1 łyżka oleju lnianego
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę. Mango i cebulę szalotkę pokroiłam w kostkę dodałam do pomidorów. Dodałam przyprawy, starty imbir,ocet, olej. Pomieszałam, wstawiłam do lodówki aby przeszły smaki.

Carry z boczniaków i wędzonego tofu:
  • 250 gram boczniaków
  • 1 kostka wędzonego tofu – 150-200 gram
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki carry w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • suszone liście limonki i carry ( po 3-4 )
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sok z limonki lub cytryny 1-2 łyżki
  • 2 łyżki oleju
Boczniaki oczyścić, pokroić nie za drobno. Tofu pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić liście oraz ziele angielskie , chwilę smażyć , dodać cebule i czosnek i zeszklić stale mieszając. Usunąć listki i ziele, dodać boczniaki, carry, imbir, pieprz cayenne, kurkumę i sól. Smażyć kilka minut stale mieszając i pilnując by się przyprawy nie przypaliły. Podlać niewielka ilością wody 2-3 łyżki oraz dodać pokrojone tofu, przykryć pokrywą i dusić kilka minut. Na koniec dodać mleko kokosowe, zagotować, dodać tymianek, sok z cytryny.

Kasza jaglana:

100 gram kaszy jaglanej opłukać, osączyć i ugotować wg przepisu na opakowaniu, w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem soli. Ja moją ugotowałam dosyć miękką i roztarłam łyżką dodając oliwy i suszonej pietruszki. W konsystencji przypominała pure.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu