Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

poniedziałek, 15 stycznia 2018

Aksamitny bezglutenowy sos paprykowo – cebulowy.



Dobry sos może podnieść smak dania, dopełnić go, zły sos może zepsuć nawet najlepsze danie. Sosy dawniej zagęszczało się mąką, tak robiła moja babcia i mama. Nie miał nikt ani czasu, ani chyba ochoty żeby redukować sos. Potem nastała era dań gotowych i torebkowa ekspansja sosów w proszku. Wymieszać, zagotować i gotowy glut na talerzu. Moja propozycja to szybki i prosty sos, który można podać do pieczonych warzyw, warzywnych kotletów, potraktować jak dip na zimno do przekąsek, lub jak sos do makaronu na ciepło. W smaku jest lekko słodki i pikantny. Nie wymaga długotrwałego redukowanie i gotowania.


Potrzebne nam będą:
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 2 liście laurowe
  • 2 liście limonki ( opcjonalnie)
  • 2-3 liście curry (opcjonalnie)
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 suszone daktyle
  • szczypta pieprzy cayenne
  • kilka łyżek wody do podlewania
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebule, czosnek i przyprawy, chwilę smażyć stale mieszając, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, daktyle, sól i razem smażyć przez kilka minut stale mieszając. Do warzyw dodać kilka łyżek wody przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu aż warzywa się rozgotują od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą żeby się nie przypaliło. Gdy warzywa zmiękną osunąć kulki ziela i liście, doprawić do smaku solą pieprzem i pieprzem cayenne. Całość zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Z podanych proporcji wychodzi ok 250 ml sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu