Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

czwartek, 14 grudnia 2017

Zupa z zielonych warzyw z miso, makaronem z cukinii i czarnuszką .



Przeczytałam kiedyś, że brokuł ma właściwości antynowotworowe ale... no właśnie właściwości te są zachowane pod warunkiem, że zjemy go na surowo. Nie będę powielać artykułów na ten temat , odsyłam do np. http://jakzdrowozyc.pl/warto-jesc-brokuly-ale-trzeba-wiedziec-jak/ . Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce w większości spożywane na surowo maja najwięcej cennych wartości odżywczych. Zdarzają się też takie, które zyskują po ugotowaniu np. pomidor i likopen, lub marchew i karoten, a także takie, które zjadane na surowo są trujące jak np. ziemniak czy bakłażan i solanina





Ja przygotowałam surowa zielona zupę z wykorzystaniem :
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • kawałek brokuła (1 duża różyczka )
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 garście liści szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1/4 łyżeczki Wit C w proszku
  • 1 łyżeczka miso jasnego lub sos sojowy jasny
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • lubczyk i tymianek albo inne ulubione zioła
  • 1 mała cukinia
  • płatki migdałowe i czarnuszka do posypania
Z cukinii przygotowujemy makaron albo przy użyciu temperówki do warzyw lub obieraczki, ewentualnie kroimy nożem na cienkie paski przypominające tagliatelle.
Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskanie gładkiej aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ziołami. Pamiętajmy dodając sól , że miso lub sos sojowy są słone. Przelewamy do miski na wierzch kładziemy makaron z cukinii i posypujemy czarnuszką i płatkami migdałów. Zupę możemy lekko podgrzać do temperatury max 42 stopnie żeby zachować zasady surowej diety lub jeść jako chłodnik.


2 komentarze:

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu