Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 10 grudnia 2017

Zupa ogórkowa na surowo ze szpinakiem i avocado, kolorowa salsa i pieczarki marynowane.

Zupa ogórkowa na surowo ze szpinakiem i avocado



Poszukiwania inspiracji w surowej kuchni witariańskiej zaowocowały smaczną zupa ogórkową, która swój piękny zielony kolor zawdzięcza liściom szpinaku i avocado. Do zupy zrobiłam dwa dodatki, salsę z warzyw i marynowane pieczarki. Oba składniki są przygotowane bez obróbki termicznej. Mogą być podawane razem lub stanowić samodzielne dania czy dodatki.





Do zupy potrzebujemy:
  • garść umytych liści szpinaku
  • 1 kiszony ogórek średniej wielkości
  • 1 świeży ogórek gruntowy średniej wielkości
  • paprykę pepperoni małą ( opcjonalnie) albo szczyptę suszonej ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodygę selera naciowego
  • 1/2 avocado
  • 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
  • 1 szklanka mleka owsianego( lub inne roślinne)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki ( ja dodałam 1/4 łyżeczki Wit C w proszku bo moje ogórki były mało kwaśne)
Szpinak myjemy, ogórka świeżego obieramy ze skórki dzielimy na 4 części, 1 kawałek bez pestek zostawiamy do salsy, kiszonego ogórka dzielimy na 4 części i 1 kawałek zostawiamy do salsy.
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej aksamitnej konsystencji. Ja dodałam jeszcze łodygi koperku i pietruszki a listki zostawiłam do następnych dań.

Do przygotowania salsy potrzebujemy:
  • kawałek ogórka świeżego i kiszonego
  • 1 małej cebulki (może być szalotka)
  • 1/2 avocado
  • kilku pomidorków koktajlowych
  • koperek i pietruszka świeża
  • łyżka oleju
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka syropu klonowego lub innego( agawa, daktylowy)
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki kroimy w drobna kosteczkę i dodajemy posiekany koperek, pietruszkę, olej, ocet, syrop mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można jeść jako dodatek do chłodników, jako sałatkę lub na kanapce.

Do marynowanych pieczarek potrzebujemy:
  • 6-8 małych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej pietruszki i koperku

Oczyszczone pieczarki albo kroimy w bardzo cienkie plasterki albo ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w plastry lub kostkę ( nie przeciskamy żeby nie zdominował smaku). Olej, ocet syrop mieszamy razem dodając czosnek, sól , pieprz i zieleninę. Dodajemy do pieczarek i delikatnie mieszamy żeby nie połamać grzybów. Odstawiamy na kilka minut aż pieczarki puszczą sok i ponownie mieszamy. Możemy stosować jako dodatek do zup, kanapek itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu