Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Wegańskie śledzie z boczniaków z cebulką w oleju.

Wegańskie śledzie jakkolwiek to brzmi nierealnie to jest to możliwe. Śledź zawsze był na moim świątecznym stole i kiedy przeszłam na dietę roślinną zastanawiałam się czym zastąpić to danie. Poszperałam w internecie i znalazłam kilka pomysłów na śledzia po wegańsku. Moim zwyczajem przerobiłam te przepisy, dostosowałam do własnych potrzeb i smaków i wyszła mi całkiem fajna kompozycja, która mnie i mojej córce wegetariance bardzo smakuje. A reszta mięsożernej rodzinki prawie dała się nabrać, że to są naprawdę śledzie w oleju.



Na porcje 2 słoiczków( 300 ml ok 350 gr)marynowanych śledzi potrzebujemy:
  • 250 gram boczniaków
  • 3 małe cebule
  • 3 arkusze nori
  • 0,5 litra wody
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżkę suszonej włoszczyzny
  • po 1 płaskiej łyżeczce : pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, kolendry nasion, kulek gorczycy, kozieradki nasion, 5-6 liści laurowych
  • 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzika( cukier, syrop z agawy itp.)
  • 1 płaska łyżka soli
Boczniaki oczyścić i pokroić w kawałki lub paski wg. uznania. Nori pociąć nożyczkami na 0,5 x 10 cm paski. Cebule pokroić na cienkie paski lub piórka.
W garnku zagotować wodę z przyprawami, solą, ksylitolem i włoszczyzną. Gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut. Przecedzić, dodać do wywaru pokrojoną cebule, gotować 5 minut od momentu ponownego zagotowania wody po czym wyłowić cebulę łyżka cedzakową. Do wywaru włożyć Nori, chwilę pogotować i wyłowić. Na koniec do wywaru wrzucamy pokrojone boczniaki. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut, już nie gotujemy.

W misce mieszamy 4 łyżki wywaru, 4 łyżki octu jabłkowego i 4 łyżki oleju. Do wyparzonych słoiczków kładziemy na dno przyprawy z wywaru, następnie warstwę Nori. Pozostałe Nori, cebulę i boczniaki mieszamy razem i wkładamy do słoików. Zalewamy mieszanką octu, wywaru i oleju. Jeszcze ciepłe zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Moje mi się bardzo dobrze trzymały nawet do 2 tygodni. Możemy jeść solo lub zrobić na bazie śledzi sałatkę dodając np. ogórka konserwowego, jabłko, zieloną cebulkę itp. Pozostały wywar możemy wykorzystać do przygotowania np. zupy rybnej.  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu