Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

niedziela, 17 grudnia 2017

Wegański gzik z kaszy jaglanej i okary sojowej.



Po przygotowaniu mleka sojowego pozostaje okara sojowa, moja jest idealnie gładka i puszysta ponieważ przygotowuję mleko przy pomocy specjalnego urządzenia. Do tego przepisu możemy wykorzystać także tofu lub zmielone orzechy nerkowca, jeśli nie mamy dostępu do okary sojowej. Wegański gzik wychodzi naprawdę pyszny i puszysty aż chce się jeść.



Potrzebujemy:
  • 50 gr kaszy jaglanej 
  • 3-4 łyżki okary sojowej
  • 3 łyżki jogurtu sojowego
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • posiekaną cebulę dymkę zieloną i białą część ( 2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do zakwaszenia( ja używam Wit C w proszku)

Kaszę płuczemy ciepłą woda i gotujemy do miękkości w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z jogurtem na bardzo gładką kremową masę. Do kaszy dodajemy okarę, szczypiorek, dymkę, sól i pieprz do smaku oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub Wit C. Całość dokładnie mieszamy. Można podawać jako dodatek do pieczywa, z ugotowanymi ziemniakami lub kotletami ziemniaczanymi przepis tutaj.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu