Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

środa, 13 grudnia 2017

Pikantne gofry z pesto szpinakowym.

Zazwyczaj gofry kojarzą się ze słodkim smakiem, bitą śmietana i owocami. Tak zapamiętałam gofry z dzieciństwa, które pierwszy raz jadłam gdy byłam z rodzicami na wczasach nad morzem. Gofry to też raczej kaloryczne danie, i dlatego nie serwujemy go zbyt często. Mnie udało się je odchodzić i przygotowałam zdrową wytrawną wersję, która może być przekąską, przystawką lub samodzielnym posiłkiem np. śniadaniem.






Do przygotowania ciasta na gofry potrzebujemy:
  • ok 150 ml wody
  • 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki płatków z quinoa ( mogą być też jaglane lub gryczane)
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny lub innych warzyw- grys (jeśli mamy kostkę to trzeba wcześniej lekko zmielić)
  • gofrownice
Do miski wsypujemy siemię, mąkę ryżową, płatki quinoa, sól, włoszczyznę dolewamy wodę i olej i mieszamy blenderem. Masa ma być dosyć rzadka, dodajemy płatki owsiane i sodę i dalej mieszamy łyżką. Zostawiamy na 10-15 min aby płatki napęczniały, zmiękły i wchłonęły wodę. Ciasto zrobi się dosyć geste jak na placki ziemniaczane. Na rozgrzaną gofrownice nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry. Z podanej ilości wychodzi ok 8 gofrów. Ja jedną porcję piekłam w gofrownicy ok 7-8 minut ale myślę, że czas pieczenia zależy od mocy urządzenia. Jeśli ktoś nie ma gofrownicy to może z tego ciasta upiec placuszki na patelni ale wtedy ciasto powinno być trochę rzadsze, albo dolewamy więcej wody albo dajemy mniej mąki czy płatków. Pamiętać należy, że proporcje podane są orientacyjnie, bo każdy ma choćby inną łyżkę.
Gofry podajemy z wytrawnymi dodatkami: pastami, humusem, warzywami i piklami.
Ja przygotowałam pesto ze szpinaku:
  • 2 garście umytych liści szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwek zielonych
  • 2 łyżki oliwy ( ja użyłam oleju z suszonych pomidorów)
  • sól i pieprz
  • łyżka nasion konopi ( mogą być orzechy, migdały)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu klonowego

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i gotowe.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu