Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

piątek, 8 grudnia 2017

Pikantna smażona brukselka z pieczarkami.



Niektórzy uważają ją za zmorę z dzieciństwa, ja jednak zawsze lubiłam te małe zielone główki i wyławiałam je z zupy, a moje dzieci też się upominały o brukselkę, gdy na obiad była tradycyjna zimowa zupa jarzynowa, oczywiście w tamtych czasach z mrożonki. Dziś takie czasy, że świeżą brukselkę można kopić nawet w grudniu, dlatego postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować danie w którym brukselka odgrywa główna role i prezentuje się w całej swej małej okazałości.







Do przygotowania dania potrzebujemy:

  • 400-500 gram brukselki najlepiej świeżej ale ostatecznie może być mrożona.
  • 250-300 gram małych pieczarek
  • 1 dużą lub 2 małe cebule
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju ( może być ten z pomidorów)
  • 1 mała papryczka ostra (pepperoni lub chili) lub suszona albo w proszku do smaku wg uznania.
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie mielone, kolendra mielona, kmin rzymski mielony


Brukselkę myjemy i nacinamy od strony ogonka na krzyż do 1/3 główki tak by się nie rozpadła, jeśli mamy mrożoną to zostawiamy w całości. Zagotowujemy 1-1,5 l wody z łyżeczką soli i łyżeczką cukru( ja użyłam ksylitolu). Do gotującej się wody wrzucamy brukselkę i gotujemy 10-15 minut. Ma być al dente. W czasie gdy kapustka się gotuje na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z ostrą papryczką i pieczarkami. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości. Smażymy na dużym ogniu 10 minut od czasu do czasu delikatnie obracamy warzywa żeby się nie przypaliły, nie solimy bo puszczą soki a chcemy by były chrupkie. Ugotowana brukselkę odcedzamy, mieszamy z pokrojonymi pomidorami i przyprawami, dodajemy do grzybów i jeszcze przez 5-10 minut razem podsmażamy stale mieszając , do momentu aż odparują soki i z karmelizują się na patelni. Można podawać jako danie główne lub dodatek do obiadu, jako przystawkę albo, na kolację do chlebka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu