Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

czwartek, 7 grudnia 2017

Krem z kalarepki i avocado z koperkiem – bezglutenowa surowa kuchnia wegańska.

2017-11-30-14.36.10-250x250.jpg mini
Dziś udało mi się zmierzyć z surowa dietą, w efekcie powstała pyszna zupa z kalarepy. Do tej pory kalarepę jadłam raczej w formie gotowanej dodawałam ją do zupy jarzynowej, czasem robiłam gotowana ze śmietaną i koperkiem do ziemniaczków. Od dziś słowo „kalarepa” zyskało dla mnie nowe znaczenie :) A oto mój przepis na zdrowie :)











  1. 1 kalarepa
  2. 1 Avocado
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 250-300 ml mleka migdałowego
  5. 2 łyżki soku z cytryny
  6. sól, pieprz, mielona kolendra, mielone ziele angielskie
  7. koperek, szczypiorek lub inna zielenina do posypania
  8. łyżka oliwy
Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w drobniejsze kawałki w zależności od mocy blendera jakim dysponujemy, dodajemy połowę avocado oraz pozostałe składniki oraz przyprawy ( zostawiamy zieleninę i połowę avocado) miksujemy aż uzyskamy gładką aksamitną konsystencję. Gęstość zupy zależy od gustu można dolać więcej mleka jeśli chcemy rzadszą. Zupę przelewamy do miseczek i na górę układamy pokrojone avocado ( drugą połowę) posypujemy posiekanym koperkiem i np. porem lub szczypiorkiem. Ja z tej porcji uzyskałam ok 700 ml zupy. Zależy to od wielkości kalarepy oraz od tego ile mleka dolejemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu