Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

sobota, 23 grudnia 2017

Jabłkowy wegański przekładaniec bez pieczenia.


Pieczenie cist to nie jest raczej moja bajka. Torty i masy to też nie dla mnie. Ale na świątecznym stole nie może przecież zabraknąć słodkości. Zadbałam o to by oprócz dobrego, słodkiego smaku, który wszyscy kochamy mój torcik miał także mnóstwo cennych wartości odżywczych, był niskokaloryczny i zdrowy. I najważniejsze nie potrzebny jest piekarnik, wystarczy blender i lodówka. 






1.Spód ciasta:
  • 1/2 filiżanki migdałów
  • 1/2 filiżanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli lub 3 łyżki masła orzechowego.
  • 1/2 filiżanki pestek dyni
  • 1/2 filiżanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 200 ml suszonych daktyli
  • 1 banan
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek otrębów owsianych lub płatki jaglane w wersji bezglutenowej
  • papier ryżowy lub do pieczenia.
Migdały , orzechy i pestki mielimy w młynku lub rozdrabniaczu na mąkę. Namoczone daktyle i banana miksujemy na gładką masę. Dodajemy razem z olejem kokosowym do zmielonych orzeszków i pestek i wyrabiamy w mikserze, dosypujemy stopniowo płatki lub otręby tak by powstała dosyć gęsta kleista masa. Na dno tortownicy wykładamy papier ryżowy bez zamaczania a następnie masę rozprowadzając zwilżoną wodą szpatułką (lub ręka). Wstawiamy do lodówki.


2.Warstwa jabłkowa:
  • 6 jabłek ( ja użyłam Champion) utartych na grubych oczkach.
  • 1/2 filiżanki rodzynek
  • 1/2 filiżanki żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny ( ja użyłam 1 płaskiej łyżeczki Wit C w proszku)
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru jeśli ktoś woli
  • 2 łyżki zmielonych nasion chia
Do utartych jabłek dodajemy pozostałe składniki mieszamy i wykładamy na schłodzony spód ciasta i ponownie dajemy do lodówki.

3.Warstwa czekoladowa:
  • 2 dojrzałe Awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 płaski łyżki oleju kokosowego roztopionego
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 3 łyżki syropu klonowego lub innego
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego

Awokado obrane ze skórki bez pestki umieszczamy w blenderze, dodajemy syrop klonowy i kakao. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z olejem kokosowym i mlekiem i dodajemy do awokado i kakao. Wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę. Można dosłodzić jeśli ktoś woli bardziej słodki. Wykładamy na jabłka , posypujemy po górze płatkami migdałów lub kokosowymi i wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy jest dobrze schłodzone a suszone owoce i papier ryżowy wchłoną wilgoć z jabłek.

1 komentarz:

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu