Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem

Paul McCartney.

czwartek, 14 grudnia 2017

Domowe mleko migdałowe.



W sklepach jest duży wybór mleka roślinnego: sojowe, ryżowe, z orzechów, migdałów, z cukrem, bez cukru, bio i eko z dodatkami, zagęstnikami i bez dodatków. Ceny takich produktów też są zróżnicowane i wahają się w przedziale od około 5 zł za litr do nawet kilkunastu złotych za litr. Przy czym do najdroższych należą te z migdałów i orzechów. Zrobienie samemu mleka migdałowego jest bardzo proste a przy tym dużo tańsze. Nie wymaga żadnych dodatkowych urządzeń poza blenderem, gęstym sitkiem lub gazą.
Do przygotowania litra mleka migdałowego potrzebujemy filiżanki migdałów, które namaczamy na noc w ciepłej wodzie ok 40 stopni ( nie parzymy). Następnego dnia odlewamy wodę, ja obieram migdały ze skórki ale można tę czynność pominąć. Migdały wkładamy do kielicha blendera i zalewamy letnią przegotowana lub mineralną wodą do objętości 1 litra i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut( czas zależy od mocy blendera). Przecedzamy przez gęste sito lub gazę złażoną 2-3 krotnie. Mamy pyszne mleko migdałowe. Analogicznie możemy zrobić mleko z orzechów, słonecznika, sezamu czy płatków owsianych. Tego co nam zostanie na sicie nie wyrzucamy. Możemy to wykorzystać do innych dań np. Do faszerowanego bakłażana wędzonym serkiem migdałowym z suszoną śliwką, sałatką i sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu